Máš vybrán
Archiv rubriky: Dovednosti

FÁMY – I. díl

FÁMY – I. díl

V sérii článků FÁMY bych chtěl napsat o některých fámách, smyšlenkách, zastaralých informacích, teoriích, …, se kterými jsem se setkal a jaký mám na ně názor já nebo jaká je moje osobní zkušenost. V některých článcích zřejmě nebude jen jediný okruh témat. Myslím, že by byly některé články příliš krátké. Dnes je ale téma jediné – NŮŽ. Články budou vycházet dost nepravidelně, podle toho, jak na nějaké nové fámy narazím a seskupím je do témat. Taky je možné, že se…

Číst celý článek Číst celý článek

Oblíbený typ “stanu”

Oblíbený typ “stanu”

Slovo “stanu” píšu v uvozovkách protože nejde v pravém slova smyslu o stan, ale o přístřešek postavený z plachty 3×3 metry od firmy DD Hammocks. Výhodou této plachty je, že má kolem dokola i uprostřed spoustu kotvících smyc (ok). Vidět a koupit ji můžete třeba TADY, kde jsem si ji před mnoha lety koupil i já. Jelikož pod plachtou spím skoro vždy sám, vymýšlel jsem, jak přístřešek postavit co nejmenší, ale s dostatečným prostorem pro mě i pro moji výstroj. A také, aby se…

Číst celý článek Číst celý článek

Oheň z tučňáka

Oheň z tučňáka

Občas na internetu na něco zajímavého narazím a pak to samozřejmě chci vyzkoušet. Konkrétně u téhle věci pro mě nevidím praktické využití (tedy myslím při mých současných aktivitách), ale chci zjistit, jak dlouho vydrží hořet, tedy poskytovat světlo a teplo. Neděste se, tučňáka zabíjet ani zapalovat nebudu.  Jen prostě, když dělám pizzu s tuňákem, tak tomu doma říkáme s tučňákem. Proto jsem tu hříčku slov použil, to je vše. POUŽITÉ MATERIÁLY chleba plechovka tuňáka vosk karton NÁŘADÍ otvírák na konzervy lžička nůžky…

Číst celý článek Číst celý článek

Jerky z prasete

Jerky z prasete

Jerky je původně kečuánský název pro sušené maso. Kečuánštinou mluví Kečuové – lidé z Ekvádoru, Peru a Bolívie, a to převážně z oblasti And. Jsou to potomci Inků. Některé prameny tvrdí, že jerky začali Kečuové sušit už v šestnáctém století. Objev sušeného masa lidem umožnil zcela změnit způsob spotřeby bílkovin – nejenže maso díky úpravě vydrželo mnohem déle, bylo ale také snadno přenosné a šlo o koncentrovanou energii potřebnou pro dlouhé cesty. Jerky je prý možné dělat prakticky z jakéhokoliv druhu masa. Dnes…

Číst celý článek Číst celý článek