FÁMY – I. díl

FÁMY – I. díl

V sérii článků FÁMY bych chtěl napsat o některých fámách, smyšlenkách, zastaralých informacích, teoriích, …, se kterými jsem se setkal a jaký mám na ně názor já nebo jaká je moje osobní zkušenost.

V některých článcích zřejmě nebude jen jediný okruh témat. Protože si myslím, že by tyto články byly příliš krátké. Dnes je ale téma jediné – NŮŽ.

Články budou vycházet dost nepravidelně, podle toho, jak na nějaké nové fámy narazím a seskupím je do témat. Taky je možné, že se některá témata budou opakovat, protože narazím na novou fámu o již popsaném tématu.


NŮŽ


OSTRÝM NOŽEM SE SPÍŠE POŘEŽU NEŽ S TUPÝM

Je jasné, že vám ostrý nůž snadněji zajede do prstu než tupý, o tom není pochyb, to nevyvracím.

Ale ostrý nůž zajede lépe i do materiálu, který řežete, takže nebudete muset vyvíjet takovou sílu na odříznutí či přeříznutí toho daného materiálu. A s menší silou máte nad nožem větší kontrolu. Tudíž neříznete tam, kam nechcete, tedy do prstu.

VLASTNÍ ZKUŠENOST


ŠTÍPÁNÍM POLÍNEK ZJISTÍM KVALITU NOŽE

Na YouTubu hodně často vidím, jak někdo vezme do ruky nůž, do druhé nějaký tlustší klacek (tlouk). Nůž si položí na polínko a tloukem do nože tluče, dokud polínko nerozštípne.

Myslíte, že tohle dokáže jen kvalitní nůž? Omyl, to dokážete i s příborákem nebo kuchyňákem od Vietnamců, dokonce i se zašpičatělým klackem z tvrdšího dřeva (klínem).

VLASTNÍ ZKUŠENOST


JE DOBRÉ MÍT NŮŽ NA OBRANU

Na obranu před čím? Před zvířaty? Před lidmi?

Před zvířaty, která na nás nejčastěji útočí je daleko účinnější repelent. Jedno z nejčastějších napadení lidí v lese jsou totiž útoky komárů a klíšťat. Proti dalším hojným útokům a to od klošů jeleních nemáte šanci ani s repelentem.

Proti jiným zvířatům není potřeba žádná ochrana, maximálně můžete použít selský rozum. Zvířata o vás ví daleko dříve než vy o nich a velkým obloukem se vám vyhnou. Pokud ale narazíte na ležícího zajíce, srnku či divoké prase, kteří vyčkávají na poslední chvíli, vždy vyrazí tryskem od vás nikoli proti vám. Maximálně vás vyděsí.

A selský rozum? Když slyším podezřelý šramot, zastavím se a koukám, co ho způsobuje. Pokud to bude samice s mláďaty (ať už jakákoliv), pomalu se otočím a odcházím, abych ji nestresoval a nezahnal do úzkých, protože pouze v tomto případě by zřejmě zaútočila. Každá samice si svá mláďata totiž úzkostlivě chrání.

VLASTNÍ ZKUŠENOST


Nůž na obranu proti lidskému útočníkovi? Blbost. Pokud s nožem opravdu mistrovsky neumíte sebeobranné techniky, radši ho ani nevytahujte. Situaci tím ještě zhoršíte. Útočníka tím neodradíte, spíše více naserete a dopad na vaše zdraví po jeho útoku bude několikanásobně horší.

Když už zbraň na obranu přecijen chcete nějakou mít (teď nemám na mysli pepřáky a paralizáky), pořiďte si kvalitní kalený teleskopický obušek. Klackem máchat umí asi každý a myslím, že si útočník rozmyslí, zda chce mít přeraženou ruku, žebra, čelist, … ale opět je to jako se vším – musíte ho mít vždy u sebe a musíte ho umět bleskově vytasit a to se bez tréninku neobejde.

JEN NÁZOR, VOLÍM PREVENCI


Nůž proti neovladatelnému cizímu psu, který po vás jde? Myslím, že je daleko lepší ten pepřák, či jiný obdobný sprej. Pokud vytasíte nůž, musíte toho psa zabít! Ano zabít, jinak ho nezastavíte. Jste toho schopni?

JEN NÁZOR, VOLÍM PREVENCI


TEN NŮŽ OD NOŽÍŘE JE PŘEDRAŽENÝ

Před mnoha lety jsem si po tipu Milana Matějky koupil nůž Hultafors HVK GH. Je to pracovní nůž s čepelí z uhlíkovky dlouhou devět centimetrů. Stál mě tenkrát asi dvě stovky. Naprostá spokojenost.

Ale stále jsem slintal po něčem, co vyzařuje ducha a řemeslo. Můj sen byl nůž Woodlore – kultovní nůž světoznámého bushcraftera Raye Mearse. Nechtěl jsem originál, ale nůž vyrobený rukama nějakého českého nožíře.

Nojo, ale takový nůž vám za dvě stovky nikdo neudělá a jakákoliv cena nad tisícovku pro mě byla nemyslitelná.

No, ale snění během několika let přerostlo v myšlenku, že by možná Ježíšek …

A teď přijde to důležité, co vám sériový nůž z výroby nikdy nenabídne, ale ten od nožíře ano – NEKONEČNOU VARIABILITU. Vymyslel jsem si totiž kombinaci materiálů, délku čepele odlišnou od originálu, tvar napojení čepele a ručky, tvar pouzdra, výšku a tvar výbrusu. To vše mi byl ochotný a schopný český nožíř splnit.

Takže slovo dalo slovo, Ježíšek peníze a nůž se mi objevil pod stromečkem a píšu o něm TADY.

Ceny takového nože od českých a slovenských nožířů, kteří si tím pouze přivydělávají se pohybují v rozmezí 3 000,- až 6 000,- korun podle nožíře a zvolených materiálů.

Vím, je to raketa, ale za ten pocit, že máte přesně to, co jste chtěli, co vám dokonale sedne do ruky, na co máte doživotní záruku, co vám je dotyčný nožíř schopný opravit, doupravit, aby to bylo dokonalé, JE K NEZAPLACENÍ.

Jen pro zajímavost: původní originál Woodlore od nožíře Alana Wooda už asi neseženete. Ray Mears nyní spolupracuje s firmoou Emberleaf Workshops. Po Alanovi spolupracoval Mears na výrobě nože se Stephenem Wade Coxem, ten ale v roce 2016 zemřel.

Tento nůž vyrobený v Británii vás vyjde s poštou na cca 13 000,- a to má na ručce pouze micartu (vrstvený hadr prolepený epoxidem), takže nic krásného a přírodního, pouze plně funkčního a asi nezničitelného.

VLASTNÍ ZKUŠENOST


Z ČÍNY JSOU TO JEN ŠMEJDY A PLAGIÁTY

Pokud budete koukat po nožích na tržnici, tak je to zcela jistě pravda.

Ale i mezi čínskými výrobci jsou tací, kteří dělají opravdu kvalitní nože z kvalitních materiálů a s perfektním zpracováním. Mnohdy kvalitou předčí i americké a jiné nože.

Takovými firmami jsou například Real Steel, Ruike nebo Bestech Knives. Nože těchto značek si chválí majitelé po celém světě od Ameriky, přes Rusko, Německo až po Británii. Jsou proto hodně k vidění na YouTube videích od zálesáků z těchto zemí.

Obrovskou výhodou těchto nožů je poměr cena/výkon. Stojí totiž maximálně polovinu toho, co stejné nože od věhlasných světových značek. Nože “profláknutých” firem jsou podle mě opravdu předražené a přitom jsou na tom leckdy i kvalitativně a přesností výroby hůře než výše jmenované z Číny.

I já jsem hrdým a spokojeným majitelem jednoho takového nože a tím je Lion G10 Linerlock Black od již zmíněné firmy Bestech Knives. Píšu o něm TADY.

Nosím ho denně s sebou jako EDC. Řežu s ním všechno, co je potřeba. Do lesa ho mám převážně na potraviny, ale “provětrám” ho i při řezání klacků a podobně.

Zatím mě v ničem ani v nejmenším nezklamal. Žádná vůle se nikde neprojevila, je stále jako čerstvě vyndaný z krabičky, keramická ložiska chodí perfektně, čepel z D2 je stále ostrá jak žiletka (mimochodem už takhle nabroušená přišla).

VLASTNÍ ZKUŠENOST


VŠECHNY OSTRÉ NOŽE ŘEŽOU STEJNĚ DOBŘE

Ano, všechny ostré nože řežou stejně dobře, ale ne tu samou věc. Každý nůž má od výrobce daný nějaký tvar ostří. Každý druh ostří je lepší na jinou práci s jinými materiály. Pojďme se na ně tedy podívat. Nejprve obrázek, aby bylo jasné, o čem je řeč. Pokud “zlomíte” čepel nože, vypadá plocha lomu zhruba takto:


Ploché ostří

Ve skutečnosti není faseta (ta špička dole) tak veliká, ale blbě by to bylo vidět, kdybych to nakreslil podle reálu.

Nejběžněji je tento druh ostří vidět na kuchyňských a zavíracích nožích. Z toho jasně vyplývá, že během stovek let lidé zjistili, že na zpracování potravin je tento druh ostří nejlepší. Možná je ještě lepší (řezivější) ploché ostří bez fasety, ale to nemá takovou výdrž, je náchylné na poškození řezné hrany a je daleko náročnější jak na výrobu, tak i na přebrušování. Ploché ostří s fasetou mám na svých dvou zavírácích – Mikov (po dědovi) a Bestech Lion.


Konvexní ostří

Velice řezivý typ ostří s vysokou odolností proti ztupení či vyštípnutí. K tomuto ostří v podstatě časem dospějete i ručním přebrušováním plochého ostří s fasetou, protože v ruce nikdy neudržíte úhel fasety a hranu mezi fasetou a bokem nože časem jednoduše zakulatíte.

Je to zřejmě nejuniverzálnější druh ostří. Hodí se ke všem činnostem. Mám ho na zavíráku Opinel No.8 Carbon (je vidět třeba TADY), na parangu Condor Village i na sekeře Fiskars či tomahawku.


Scandi ostří

Podle mě nejlepší druh ostří na jemnější zpracování dřeva – řezbařinu. Vždyť většina dlát, hoblíky, řezbářské nože, pořízy a jiné nástroje toto ostří mají. Snadno se brousí v ruce. Protože styčná plocha, která se brousí, je široká, snadno udržíte úhel. Mám ho na svém noži Woodlore, dlátech, řezbářských nožích Mora 120 a Mora 164 i na noži Hultafors.


Bushcraft ostří

Je to takový prasopes scandi ostří, kdy je výška výbrusu vzhledem k tloušťce čepele dost malá. Tento tupější úhel má zvýšit výdrž ostří a umožnit hrubší zacházení. Do dřeva jde hůře než scandi a při zpracování potravin si hodně musíte dávat pozor na náklon nože, jinak budete hodně podřezávat. Cibuli dost bortí, jablka a mrkev spíše láme. No, nemám ho rád a proto žádný nástroj s tímto druhem ostří nemám.

VLASTNÍ ZKUŠENOSTI


NEJLEPŠÍ JE NEREZOVÝ NŮŽ

Z hlediska údržby a citlivosti na povětrnostní vlivy samozřejmě ano. Ale ze zkušeností nejen mých v trvanlivosti ostří vedou uhlíkovky, tedy oceli vysoce nasycené uhlíkem. Proč se profesionální nástroje (sekery, dláta, japonské kuchyňáky, …) nedělají z nerezu, že?

Zhruba poslední desetiletí zvedl příčku nerezových ocelí takzvaný Elmax. Elmax je nerezová ocel vyrobená práškovou metalurgií od švédské firmy Udeholm. Díky této nové technologii má vysokou houževnatost a pevnost i při vysoké tvrdosti (58-60HRC). Ocel tak získala excelentní řezné vlastnosti, vysokou trvanlivost ostří, pevnost a dobrou houževnatost. Materiál je v nezakaleném stavu výborně obrobitelný.

Takovým předělem mezi uhlíkovou a nerezovou ocelí je ocel D2. Je to uhlíkovka s nízkou náchylností na rezivění. Já jsem si tuto ocel velice oblíbil a mám ji na svých dvou nožích Bestech Lion a Woodlore.

VLASTNÍ ZKUŠENOST


To je pro tento díl vše. Možná se v některých věcech pletu, budu rád za každou reakci.

Napište mi také do komentáře na FaceBooku, jaké máte vy s noži a s fámami kolem zkušenosti. Fám bude myslím opravdu hodně, vždyť je to odnepaměti člověku nejbližší nástroj.


Jestli tě zajímá tohle téma, tak hned pod čarou (za takovou knížkou) je na podobná témata odkaz. Dále se dají vyhledat stejná klíčová slova – za lístečky. Ještě se dá přeskakovat na PŘEDCHOZÍ a NÁSLEDUJÍCÍ článek.

Líbil se ti článek? Dej palec nahoru.
Chceš poslat článek dál přes Facebook? Klikni na Sdílet.

Pokud se budeš chtít na něco zeptat, napiš mi e-mail na adresu: info@boskuvsvet.cz