Máš vybrán
Archiv rubriky: Vaření

Jerky z prasete

Jerky z prasete

Jerky je původně kečuánský název pro sušené maso. Kečuánštinou mluví Kečuové – lidé z Ekvádoru, Peru a Bolívie, a to převážně z oblasti And. Jsou to potomci Inků. Některé prameny tvrdí, že jerky začali Kečuové sušit už v šestnáctém století. Objev sušeného masa lidem umožnil zcela změnit způsob spotřeby bílkovin – nejenže maso díky úpravě vydrželo mnohem déle, bylo ale také snadno přenosné a šlo o koncentrovanou energii potřebnou pro dlouhé cesty. Jerky je prý možné dělat prakticky z jakéhokoliv druhu masa. Dnes…

Číst celý článek Číst celý článek

Výbava začátečníka podle systému 5 C’s

Výbava začátečníka podle systému 5 C’s

… zkratka se čte fajf sís 5C’s je soubor základních pěti věcí, se kterými byste měli být schopni v přírodě přežít. Samozřejmě myšleno s patřičnou dávkou znalostí a dovedností, jinak vám jsou ty věci k prdu. Viděl jsem o těchto pěti základních částech výbavy survivalu mluvit lidi ve více videích na YouTube, ale nejznámější z nich je podle mě Dave Canterbury. Myslím, že by se měl od tohoto základu odrazit každý zálesák. A pak si výbavu doplňovat podle dalších potřeb a zaměření. Hlavně je…

Číst celý článek Číst celý článek

Jak se vaří česnečka

Jak se vaří česnečka

Jak? Jednoduše. Je to asi jedna z nejjednodušších polívek na vaření jak doma, tak v lese. Tedy pokud si ji nebudete chtít nějak vylepšit. Vařil jsem si ji jen pro sebe, ale porce byla dost veliká, že by se z ní najedli dva lidi. Tak co budeme potřebovat? asi litr vody – z toho 3/4 na polívku a 1/4 na opláchnutí brambor tři brambory kostku hovězího bujónu stroužek či dva česneku kousek sýra (třeba 30% cihly) dvě vajíčka pepř a sůl (to jsem nakonec…

Číst celý článek Číst celý článek