Máš vybrán
Archiv rubriky: Vaření

Jerky z prasete

Jerky z prasete

Jerky je původně kečuánský název pro sušené maso. Kečuánštinou mluví Kečuové – lidé z Ekvádoru, Peru a Bolívie, a to převážně z oblasti And. Jsou to potomci Inků. Některé prameny tvrdí, že jerky začali Kečuové sušit už v šestnáctém století. Objev sušeného masa lidem umožnil zcela změnit způsob spotřeby bílkovin – nejenže maso díky úpravě vydrželo mnohem déle, bylo ale také snadno přenosné a šlo o koncentrovanou energii potřebnou pro dlouhé cesty. Jerky je prý možné dělat prakticky z jakéhokoliv druhu masa. Dnes…

Číst celý článek Číst celý článek

Jak se vaří česnečka

Jak se vaří česnečka

Jak? Jednoduše. Je to asi jedna z nejjednodušších polívek na vaření jak doma, tak v lese. Tedy pokud si ji nebudete chtít nějak vylepšit. Vařil jsem si ji jen pro sebe, ale porce byla dost veliká, že by se z ní najedli dva lidi. Tak co budeme potřebovat? asi litr vody – z toho 3/4 na polívku a 1/4 na opláchnutí brambor tři brambory kostku hovězího bujónu stroužek či dva česneku kousek sýra (třeba 30% cihly) dvě vajíčka pepř a sůl (to jsem nakonec…

Číst celý článek Číst celý článek

Miláček Woodlore

Miláček Woodlore

Tak tohle je zatím nejnovější přírůstek do rodiny Buřtkraft – je to dárek od Ježíška. Vyráběl ho Vojta Deštěnský. Vojtovi jsem poslal dotaz, jestli by byl ochotný mi kudlu vyrobit přesně podle přání, jak co se týká materiálů, tak i na částečné změny tvaru nože oproti originálu. A jestli by mi k tomu ušil i pouzdro, které si vymyslím. Byl velice ochotný, něco mi rozmluvil a zbytek udělal přesně podle mého přání. Dlouho jsem totiž nad vším dumal a sháněl informace,…

Číst celý článek Číst celý článek