Rychlá, snadná a levná pizza

Rychlá, snadná a levná pizza

Tenhle článek bude z trochu jiného soudku. Netýká se to přímo zálesáctví, ale jsem to prostě já. I tohle je Boškův svět. Občas se s někým bavím o jídle, o tom, co rádi vaříme nebo obecně kuchtíme. Já se samozřejmě pochlubím, že dělám pro rodinu rád a často úžasně snadnou pizzu.

Každý se mě ptá, jak to dělám. Já mu ne sice složitě, ale zdlouhavě vysvětluju, jak to dělám, a dotyčný si to většinou nenapíše a pak se mě po čase ptá ještě jednou.

Takhle recept a postup budu mít vždy po ruce, nasdílím dotyčnému odkaz a bude vymalováno. Zároveň se o ten recept teď podělím i s vámi. Používám hrnkovou metodu, nic nemusíte složitě odměřovat nebo vážit.

Recept je na dvě třiceticentimetrové pizzy. Doba od nápadu po servírování je necelou půlhodinku.

Tak jdeme kuchtit.


POTŘEBNÉ INGREDIENCE:

  • dva hrnky čtvrtlitráky polohrubé mouky
  • jeden čtvrtlitrák vlažné až teplé vody – musí vás hřát, ale ne pálit
  • jeden sáček se sušenými kvasnicemi (droždím)
  • kečup
  • čtrnáct koleček šunkového salámu
  • deset plátků 45% cihly

A to je jako základ všechno. Tenhle základ je i na vylepšené varianty stále stejný a dokonce i pouze z něj vytvoříte přijatelně lahodnou pizzu. Další ingredience přidávám podle nálady a podle toho, co je doma.

Tohle je na těsto opravdu všechno, nic víc, jen teplá voda.

Fotky v návodu budou podle vylepšené verze, protože se mi nechtěla speciálně péct ta základní.


POSTUP VÝROBY:

Do mísy nasypeme mouku a na ni kvasnice. Necháme pořádně promíchat.


Potom přilijeme vodu a opět necháme promíchat. Pokud se těsto lepí na stěny mísy, po troškách (třeba po lžících) přisypáváme mouku. Ale nesmíme to přehnat, těsto musí zůstat vláčné.


Salám a sýr my máme vždycky nadávkované v mrazáku, aby byly stále k dispozici. Takže teď vyndám těch čtrnáct koleček salámu a deset plátků sýra a během přípravy těsta je společně nechám v mikrovlnce rozmrazit. Jsou to zhruba čtyři minuty na výkon mikrovlnky dvacet procent.


Když je těsto hotové, pomoučíme si vál a těsto na něj položíme. Uhněteme něco jako houskový knedlík a ten nožem rozpůlíme. Půlku dáme stranou.


První půlku rozplácneme dlaní a prsty. Pomoučíme a válečkem rozválíme do koláče, který je tak velký, jako je plech na pečení.


Vrchní stranu opět pomoučíme, rukou mouku rozhladíme po celém povrchu. Koláč si touto stranou překlopíme na dlaň s roztaženými prsty a přeneseme na plech. Pomoučená strana musí zůstat dole, jinak se nám těsto k plechu přilepí.


S druhou půlkou uděláme totéž.


Dáme si rozehřát troubu. Já pizzu peču při teplotě 250°C.


Zpátky k pizze. Kečup vyšprkáme na těsto. Pokud používáte plastovou lahev, jde to snadno, vytvoříte po celé ploše spirálu.


Salám se sýrem vyndám z mikrovlnky a salám “vyždímu” od uvolněné vody. Kolečka salámu položím na kečup. Zvykl jsem si dávat jedno doprostřed a kolem šest dalších.

Tady je salám, který nám v obchodě nakrájeli bohužel šikmo a skoro průhledný, takže tam není ten počet, co uvádím nahoře v textu.

Na salám poklademe plátky cihly. Nemusíme se s nimi nijak krájet nebo strouhat, jen je poklademe, případně roztrháme a kousky vyplníme mezery. Protože cihla obsahuje relativně hodně tuku, krásně se rozteče. Pozor, aby se plátky sýra nedostaly příliš blízko k okraji nebo aby se, nedejbože, dotýkaly plechu. Pizza se vám v tom místě přilepí.

Cihlu se mi při rozmrazování podařilo roztavit, takže jsem ji jen roztrhal na kousky a poházel navrch, i takhle se to dá.

No a je hotovo. Celá práce nám zabrala asi deset minut. Trouba se nám mezitím rozehřála. Oba plechy dáme tedy do trouby a pečeme asi čtrnáct až patnáct minut. Záleží na troubě, jak vám peče. Zhruba v půlce času se na pizzy podíváme. Pokud vám trouba peče více z jedné strany, plechy otočíme dokola předkem dozadu. Naše trouba to dřív dělala. Teď máme novou a ta peče dobře, takže se o ni během pečení starat nemusím.


Finální fotka. I teď při psaní článku se mi sbíhají sliny. Dobrou chuť.


VYLEPŠENÍ A ALTERNATIVY TÉHLE PIZZY:

Tu základní jednoduchou variantu pizzy jsem dělal jen v době, kdy byla žena na mateřské a peněz nebylo nazbyt. Teď už si dopřáváme bohatší alternativy. Vždy je základ stejný, jen mezi šunkový salám a sýr přidávám ještě jednu vrstvu.

Naše tři nejoblíbenější kombinace:

    • tuňák ve vlastní šťávě a cibule. Tuňáka zbavíme šťávy a rozdrobíme ho na pizzu. Buď dáme jednu konzervu na jednu pizzu nebo na obě. Cibuli rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky, rozdrobíme na půlkolečka a posypeme jimi tuňáka, na každou pizzu dávám půl cibule. 
  •  
    • slanina a olivy. Plátky slaniny poklademe pizzu. Olivy podélně rozpůlíme a posypeme jimi slaninu. Můžete použít zelené nebo černé olivy, podle chuti. 
  •  
    • pivní salám a hermelín. Salámem poklademe hlavně hluchá místa, kde není šunkový salám. Hermelín nakrájíme na plátky a poklademe jím pivní salám. Když na hermelín nakonec dáváte cihlu, snažte se, aby byl všechen zakrytý, jinak se vysuší a není dobrý.

Ještě přidám fotky té první vylepšené varianty, když už jsem je nafotil. Komentář dám jen do popisků.

Alternativa – bohatší pizza s tuňákem a cibulí.

Vykapaného tuňáka nakladu na salám.

Cibulku na půl a pak na jemné půlkroužky.

Cibulku poházet na tuňáka….

… a pak už je to stejné jako základ. Navrch sýr, pak péct při 250°C čtrnáct minut, nakrájet a podávat.


Celková doba přípravy pizzy k večeři zabere ani ne půl hodinky a ve druhé čtvrthodině v klidu stihnete po sobě umýt našpiněné nádobí, uklidit kuchyňskou linku a připravit stůl k jídlu.

Pak už si jen labužíte a koukáte, jak se ostatním dělají boule za ušima. Dobrou chuť.


Jestli tě zajímá tohle téma, tak hned pod čarou (za takovou knížkou) je na podobná témata odkaz. Dále se dají vyhledat stejná klíčová slova – za lístečky. Ještě se dá přeskakovat na PŘEDCHOZÍ a NÁSLEDUJÍCÍ článek.

Líbil se ti článek? Dej palec nahoru.
Chceš poslat článek dál přes Facebook? Klikni na Sdílet.

Pokud se budeš chtít na něco zeptat, napiš mi e-mail na adresu: info@boskuvsvet.cz