Rychlá, snadná a levná pizza
Tenhle článek bude z trochu jiného soudku. Netýká se to přímo zálesáctví, ale jsem to prostě já. I tohle je Boškův svět. Občas se s někým bavím o jídle, o tom, co rádi vaříme nebo obecně kuchtíme. Já se samozřejmě pochlubím, že dělám pro rodinu rád a často úžasně snadnou pizzu.
Každý se mě ptá, jak to dělám. Já mu ne sice složitě, ale zdlouhavě vysvětluju, jak to dělám, a dotyčný si to většinou nenapíše a pak se mě po čase ptá ještě jednou.
Takhle recept a postup budu mít vždy po ruce, nasdílím dotyčnému odkaz a bude vymalováno. Zároveň se o ten recept teď podělím i s vámi. Používám hrnkovou metodu, nic nemusíte složitě odměřovat nebo vážit.
Recept je na dvě třiceticentimetrové pizzy. Doba od nápadu po servírování je necelou půlhodinku.
Tak jdeme kuchtit.
POTŘEBNÉ INGREDIENCE:
-
- dva hrnky čtvrtlitráky polohrubé mouky
- jeden čtvrtlitrák vlažné až teplé vody – musí vás hřát, ale ne pálit
- jeden sáček se sušenými kvasnicemi (droždím)
- kečup
- čtrnáct koleček šunkového salámu
- deset plátků 45% cihly
A to je jako základ všechno. Tenhle základ je i na vylepšené varianty stále stejný a dokonce i pouze z něj vytvoříte přijatelně lahodnou pizzu. Další ingredience přidávám podle nálady a podle toho, co je doma.
Fotky v návodu budou podle vylepšené verze, protože se mi nechtěla speciálně péct ta základní.
POSTUP VÝROBY:
Do mísy nasypeme mouku a na ni kvasnice. Necháme pořádně promíchat.
Potom přilijeme vodu a opět necháme promíchat. Pokud se těsto lepí na stěny mísy, po troškách (třeba po lžících) přisypáváme mouku. Ale nesmíme to přehnat, těsto musí zůstat vláčné.
Salám a sýr my máme vždycky nadávkované v mrazáku, aby byly stále k dispozici. Takže teď vyndám těch čtrnáct koleček salámu a deset plátků sýra a během přípravy těsta je společně nechám v mikrovlnce rozmrazit. Jsou to zhruba čtyři minuty na výkon mikrovlnky dvacet procent.
Když je těsto hotové, pomoučíme si vál a těsto na něj položíme. Uhněteme něco jako houskový knedlík a ten nožem rozpůlíme. Půlku dáme stranou.
První půlku rozplácneme dlaní a prsty. Pomoučíme a válečkem rozválíme do koláče, který je tak velký, jako je plech na pečení.
Vrchní stranu opět pomoučíme, rukou mouku rozhladíme po celém povrchu. Koláč si touto stranou překlopíme na dlaň s roztaženými prsty a přeneseme na plech. Pomoučená strana musí zůstat dole, jinak se nám těsto k plechu přilepí.
S druhou půlkou uděláme totéž.
Dáme si rozehřát troubu. Já pizzu peču při teplotě 250°C.
Zpátky k pizze. Kečup vyšprkáme na těsto. Pokud používáte plastovou lahev, jde to snadno, vytvoříte po celé ploše spirálu.
Salám se sýrem vyndám z mikrovlnky a salám „vyždímu“ od uvolněné vody. Kolečka salámu položím na kečup. Zvykl jsem si dávat jedno doprostřed a kolem šest dalších.
Na salám poklademe plátky cihly. Nemusíme se s nimi nijak krájet nebo strouhat, jen je poklademe, případně roztrháme a kousky vyplníme mezery. Protože cihla obsahuje relativně hodně tuku, krásně se rozteče. Pozor, aby se plátky sýra nedostaly příliš blízko k okraji nebo aby se, nedejbože, dotýkaly plechu. Pizza se vám v tom místě přilepí.
No a je hotovo. Celá práce nám zabrala asi deset minut. Trouba se nám mezitím rozehřála. Oba plechy dáme tedy do trouby a pečeme asi čtrnáct až patnáct minut. Záleží na troubě, jak vám peče. Zhruba v půlce času se na pizzy podíváme. Pokud vám trouba peče více z jedné strany, plechy otočíme dokola předkem dozadu. Naše trouba to dřív dělala. Teď máme novou a ta peče dobře, takže se o ni během pečení starat nemusím.
Finální fotka. I teď při psaní článku se mi sbíhají sliny. Dobrou chuť.
VYLEPŠENÍ A ALTERNATIVY TÉHLE PIZZY:
Tu základní jednoduchou variantu pizzy jsem dělal jen v době, kdy byla žena na mateřské a peněz nebylo nazbyt. Teď už si dopřáváme bohatší alternativy. Vždy je základ stejný, jen mezi šunkový salám a sýr přidávám ještě jednu vrstvu.
Naše čtyři nejoblíbenější kombinace:
-
- tuňák ve vlastní šťávě a cibule. Tuňáka zbavíme šťávy a rozdrobíme ho na pizzu. Buď dáme jednu konzervu na jednu pizzu nebo na obě. Cibuli rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky, rozdrobíme na půlkolečka a posypeme jimi tuňáka, na každou pizzu dávám půl cibule.
-
- slanina a olivy. Plátky slaniny poklademe pizzu. Olivy podélně rozpůlíme a posypeme jimi slaninu. Můžete použít zelené nebo černé olivy, podle chuti.
-
- pivní salám a hermelín. Salámem poklademe hlavně hluchá místa, kde není šunkový salám. Hermelín nakrájíme na plátky a poklademe jím pivní salám. Když na hermelín nakonec dáváte cihlu, snažte se, aby byl všechen zakrytý, jinak se vysuší a není dobrý.
-
- mražený listový špenát a česnek. Špenát necháme rozmrznout a jeho drobnými hrudkami poklademe kolečka salámu na pizze. Mírně posolíme. Stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a posypeme jím celou pizzu, hlavně ten špenát.
Ještě přidám fotky té první vylepšené varianty, když už jsem je nafotil. Komentář dám jen do popisků.
… a pak už je to stejné jako základ. Navrch sýr, pak péct při 250°C čtrnáct patnáct minut, nakrájet a podávat.
Celková doba přípravy pizzy k večeři zabere ani ne půl hodinky a ve druhé čtvrthodině (kdy se bude péct) v klidu stihnete po sobě umýt našpiněné nádobí, uklidit kuchyňskou linku a připravit stůl k jídlu.
Pak už si jen labužíte a koukáte, jak se ostatním dělají boule za ušima. Dobrou chuť.
EDIT 2022: zjistil jsem, že nejlepší sýr na pizzu je Gouda 48%. V akci stojí skoro stejně jako Cihla 45%. Prodává se v bločku 300g, takže ho na pizze je víc. Kdy ho rozpůlím a půlky nastrouhám na nejhrubším struhadle, je to taky hned hotové. A pak už jím jen pizzu posypu (opět pozor na okraje) 😉 .
HODNOCENÍ A KOMENTÁŘE:
POKUD CHCEŠ ČLÁNEK OBODOVAT či OKOMENTOVAT, BUDU JEN RÁD.
Čím více dáš hvězdiček, tím více se ti líbí. Prostor na komentáře je níž v samostatném bloku.