Hygiena a zdraví

Meducína proti kašli


V nadpise není překlep, jen jsem chtěl navodit atmosféru starých časů, času našich prababiček či ještě dřívější dobu.

Podle mého je na kašel nejlepší jitrocelový sirup. Proč si ho ale kupovat v lékárně, když si ho můžu udělat sám, že? Jelikož je to hodně jednoduché, zvládnou to i děti. Takže ve výrobě nemusíte být sami a můžete zaúkolovat i ostatní.


CO JE POTŘEBA:

    • listy jitrocele kopinatého
    • cukr krystal nebo krupice (blázni dávají třtinový)
    • sklenice od okurek s těsnícím víčkem (mají objem asi jeden litr)
    • skleničky od přesnídávky, jogurtu, marmelády nebo od něčeho podobného (opět s těsnícími víčky)

SBĚR LISTŮ

Za slunného dne si najděte louku, která byla pokosená a už na ní znovu vyrostla tráva do výšky asi do půlky lýtek (20-30cm). Rozhlédněte se, jestli neuvidíte typické květy jitrocele kopinatého. Ono najít samotné listy by byl celkem problém, prostě jsou blbě vidět. Kde jsou květy, jsou i listy. Za chvíli si na tvar listů oko i mozek zvyknou a najednou uvidíte, že tam je spousta jitrocele, i když to na počátku vypadalo, že na louce žádný jitrocel není.

Nasbírejte asi košík listů. U každé rostlinky otrhejte zhruba třetinu těch největších listů. Za prvé tím rostlinu nezlikvidujete a za druhé vám to po velkých listech bude rychleji přibývat. A věřte mi, přibývá to čím dál pomaleji, až to trvá na konci celou věčnost, i když už jste po nasbírání skoro celého košíku zkušení sběrači.

Listy trhejte zhruba ve spodní třetině, abyste neutrhli list i s tím fialovým na konci, pokud se vám to povede, tu fialovou část odtrhněte. Ničemu sice nevadí, ale tu část je zbytečné nosit domů.


PŘÍPRAVA

Nasbírané listy properte ve studené vodě. Zbavíte se tak prachu a různých živočichů, pokud jste s listy nějaké přinesli. Také můžete vyřadit některé listy, které jsou žluté nebo patří jiné rostlině než jitroceli, třeba trávě nebo šťovíku, když se vám omylem připletly do ruky. Proprané listy zceďte, vytřepejte nebo prostě vyždímejte a dejte do nějaké mísy.


NAKLÁDÁNÍ

Horkou vodou omyjte sklenice i víčka.

Naberte velkou hrst listů a natrhejte je na malé kousky (děti) – ostatní je můžou jako já nakrájet na nudličky.

Tuhle nakrájenou hrst dejte do sklenice a pořádně upěchujte. Vrstva by měla mít asi centimetr. Upěchovanou vrstvu notně posypte cukrem tak, aby nebylo vidět nic zelené – takže asi taky centimetr. Opět naberte velkou hrst listů a … a tak pořád dokola. Nakonec nasypte vrstvu cukru a zavíčkujte.

Jeden košík listů by vám měl vydat asi na tři sklenice. A měli byste spotřebovat asi kilo cukru.


MACEROVÁNÍ

Sklenice dejte doma za okno, aby na ně mohlo svítit sluníčko. Už po několika hodinách zjistíte, že jste asi málo pěchovali, protože sklenice jsou najednou poloprázdné. Ale není to vaše chyba, prostě listy zvadly a změkly a sesedly ke dnu. Navrchu té hromádky stále sedí čepice z cukru.

Za oknem musí být sklenice několik dnů, možná týden, záleží na teplotě a sluníčku. Macerace je u konce v okamžiku, kdy je veškerý cukr rozpuštěný. 


VÝROBA SIRUPU

Když je cukr zcela rozpuštěný, tak obsah sklenic vyklopte nebo vyšťourejte do misky a pak z ní umytýma rukama vyždímejte hustou tmavě hnědou tekutinu. Nezapomeňte si po vyždímání celého množství olízat prsty a dlaně – je to totiž strašná dobrota. No pak samozřejmě ruce umýt.

Tekutinu slijte přes sítko do malých skleniček třeba od přesnídávky nebo od něčeho podobného a zavíčkujte.


SKLADOVÁNÍ

Skleničky skladujte v temnu a chladu, takže pro většinu z nás to řeší lednička. Sice se vám tam ty skleničky budou půl roku motat, ale pak si s chutí dáte jednu lžičku nebo radši dvě, až vás bude škrábat v krku.


Přeju všem dobrou chuť a pevné zdraví.


HODNOCENÍ A KOMENTÁŘE:

POKUD CHCEŠ ČLÁNEK OBODOVAT či OKOMENTOVAT, BUDU JEN RÁD.
Čím více dáš hvězdiček, tím více se ti líbí. Prostor na komentáře je níž v samostatném bloku.

5 3 hodn.
Přidej své body
Sledovat
E-mailem upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
Milan
Milan
3 roků od zveřejnění

Dělám ho takhle už léta a je vždy výborný.