Mimořádné zpravodajství

Mimořádné zpravodajství

Dneska jsem se šel na chvilku projít, jestli už neuvidím opravdové známky jara. Přešel jsem pole k nedalekému remízku za hřbitovem a už jsem se odtamtud nehnul.

Taková koncentrace jara na jednom místě mě překvapila. Tyhle všechny fotky jsou fakt z jednoho místa a to z plochy asi deset krát dvacet metrů. Takže


JARO JE OPRAVDU TADY!


A co jsem našel?

Hluchavka nachová

Hluchavka nachová
Hluchavka nachová

Mladá čerstvá nať hluchavek najde uplatnění v kuchyni, kdy ji upravujeme jako špenát nebo přidáváme do salátu a polévek.

Hluchavka se často míchá do směsí dalších léčivých bylin. Vhodná je například kombinace s meduňkou, třezalkou, dobromyslí, mařinkou, kozlíkem, chmelem, andělikou…

Květy hluchavky sbíráme po celou dobu květu, nejlépe za suchého počasí. Sbíráme pyskaté koruny bez kalichů, musíme je vytrhávat opatrně, abychom je nepomačkali, jinak zhnědnou a znehodnotí se. Sušíme je ve stínu v tenké vrstvě, anebo uměle při teplotách maximálně do 40 °C. Skladujeme je tak, aby nemohly navlhnout, jinak zhnědnou a ztratí své léčebné účinky. Správně usušené květy mají bílou nebo nažloutlou barvu, mírně nahořklou chuť a jsou zcela bez vůně.

Sušenou nať přidáváme v podobě macerátu do koupele pro celkové zklidnění kůže.

Bylinný čaj užíváme pro zklidnění podrážděných nervů, pomáhá i při nespavosti. Nálev ze směsi hluchavka, divizna, bezinkový květ a podběl ulehčuje odkašlávání a je vhodný při nachlazení, zánětu horních cest dýchacích, bronchitidě, angíně, chřipce i zápalu plic. Hluchavka působí protizánětlivě, napomáhá léčbě zánětu močového měchýře i ledvin, podporuje vylučování moči, tlumí menstruační bolesti.

Květy hluchavky nachové obsahují sliz, třísloviny, glykosidy, saponin, cholin, histamin, antioxidanty, éterické oleje, silice a menší množství vitamínů a minerálů. Nať hluchavky je na minerální látky a stopové prvky bohatší.


Ptačinec žabinec

Ptačinec žabinec
Ptačinec žabinec

Některé rostliny, zejména starší nebo kvetoucí mohou mít nahořklou chuť, na jídlo jako zelenina se tedy doporučuje spíše nať před rozkvětem.

Je i léčivá – má močopudné účinky, používá se při plicní TBC, podporuje metabolismus. Dále se užívá se při lupence, ekzémech včetně atopického, šťáva zastavuje krvácení a při revmatismu se aplikují obklady z čerstvé nati.

Obsahuje třísloviny, saponiny, minerální soli, z nichž je vysoký obsah oxidu draselného a křemičitého. Dále obsahuje vitamíny C a E, karotin, tanin, hořčiny.


Svízel přítula

Svízel přítula
Svízel přítula

Nať se sbírá až v době květu seřezáváním – teď je ještě brzo, teprve vylezl. Suší se na stinných místech nebo na slunci. Umělá teplota nesmí překročit 40 ° C. Po usušení nepříjemně páchne a ostře hořkou chuť.

Působí jako prostředek na vylučování moči a dále uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva.

Dá se užívat vnitřně: při zánětech dolních cest močových, při tvorbě močového písku a kaménků, očišťuje od chorobných látek ledviny,  proti křečím, při bolesti (píchání v boku), při hysterii, k čištění krve při ekzémech

Ale je vhodný pro zevní použití: na popáleniny, na kožní choroby, na vředy, na uhrovitost, na rány

Svízel obsahuje Glykosid galiosin, rubiadin glykosid, asperulosid a stopy silice. Teda to jsou názvy …


Kopřiva dvoudomá

Malá kopřiva dvoudomá
Malá kopřiva dvoudomá

Sbíráme ji do 20. května, protože pak je v rostlině hodně dusičnanů. Také ještě můžeme sbírat mladé výhonky v září. Nejčastěji se sbírají listy sdrháváním lodyh a někdy také nať – ta by šla sbírat teď, protože jsou malinké. Já ještě týden dva počkám, až budou trochu větší.

Suší se ve stinných vzdušných místech nebo uměle, přičemž teplota nesmí překročit 60 ° C. Je důležité ji sušit rychle, aby si droga zachovala původní zelenou barvu.

A jaké má použití? Snižuje hladinu krevního cukru, působí mírně močopudně, proti krvácení, působí protizánětlivě, urychluje hojení ran, regeneruje pokožku, je vhodná proti pocení

Kopřivy obsahují kyselinu křemičitou, třísloviny, aminy – acetylcholin, histamin, serotonin, karotenoidy, vitamín B1, kyselinu pantothenovou (B6), glukokinidy, kyselina mravenčí, kyselina octová, vosk, vitamín C, fytoncidní látky a v žahavých chlupech je pryskyřičný sekret.


Brzké jaro je i čas jehněd

Jehnědy líska
Líska obecná

Jehnědy břízy
Bříza bělokorá

Jehnědy a šišky olše
Olše lepkavá

A už se objevují i první lístky na keřích.

Bez černý listy
Bez černý

Ostatním stromům se teprve nalévají pupeny – třeba lípa srdčitá nebo buk lesní.


Ale co to? Tahle fotka sem snad nepatří?

Ale ano, narazil jsem i na dřevokazné houby.

Dřevokazné houby
Tak je podzim nebo jaro?

No a k jaru neodmyslitelně patří

kočičky.

Vrba jíva větev kočičky
Vrba jíva

Tady ještě jiné v detailu. Na té prostřední jsou malé kapičky – bylo mezi dešti a trošku mrholilo.

Vrba jíva kočičky
Kočičky zblízka

A to je pro dnešek všechno … tak zase někdy příště a vyrazte ven.


POKUD CHCEŠ ČLÁNEK OBODOVAT či OKOMENTOVAT, BUDU JEN RÁD.

Systém bodování je následující  . . .  článek je perfektní ,  článek je kravina
Formulář na komentáře a na diskusi, nápady  či kritiku je ještě níž pod bodováním.

Jestli tě zajímají články na stejné téma, tak hned pod čarou (za takovou knížkou) je odkaz. Dále se dají vyhledat stejná klíčová slova – za “lístečky”. Ještě se dá přeskakovat na PŘEDCHOZÍ a NÁSLEDUJÍCÍ článek.

0 0 hodn.
Přidej své body
Sledovat
E-mailem upozornit na
guest

0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře