Jak se vaří česnečka
Jak? Jednoduše. Je to asi jedna z nejjednodušších polívek na vaření jak doma, tak v lese. Tedy pokud si ji nebudete chtít nějak vylepšit.
Vařil jsem si ji jen pro sebe, ale porce byla dost veliká, že by se z ní najedli dva lidi.
Tak co budeme potřebovat?
-
- asi litr vody – z toho 3/4 na polívku a 1/4 na opláchnutí brambor
- tři brambory
- kostku hovězího bujónu
- stroužek či dva česneku
- kousek sýra (třeba 30% cihly)
- dvě vajíčka
- pepř a sůl (to jsem nakonec ani nepotřeboval, byla výborná i tak)
A jak ji tedy udělat?
Brambory opláchneme vodou. Neloupeme, se šlupkou chutná česnečka výborně. Nakrájíme je na kostky o straně centimetr až dva. Dáme do třech čtvrtin litru studené vody, přikryjeme pokličkou a dáme vařit na mírný oheň. Asi za čtvrt hodiny budou hotové.
Než se nám brambory uvaří, připravíme si česnek a sýr. Česnek naškrábeme horní hranou špičky nože, jde to celkem snadno. Sýr nakrájíme na kostičky.
Brambory po deseti minutách zkontrolujeme, zřejmě ještě nebudou, ale teď je ta pravá chvíle vhodit do ní bujón, aby se rozvařil.
Po dalších dvou až pěti minutách znovu zkontrolujeme, už by měly být brambory hotové. Nyní přidáme zbytek ingrediencí. Za stálého míchání vlijeme dvě vejce. Potom vsypeme sýr, necháme ho trochu rozpustit a nakonec přidáme česnek. Kdo nemá rád česnek tak pálivý, může si ho přidat již dříve. Kdo má česnek rád víc pálivý, může si ho dát do polívky až na talíři nebo těsně před jídlem.
Podávat můžeme třeba s opečeným chlebem nebo rohlíkem. Pokud dáte každému po krajíci, je to fakt porce pro dva lidi.
Dobrou chuť.
HODNOCENÍ A KOMENTÁŘE:
POKUD CHCEŠ ČLÁNEK OBODOVAT či OKOMENTOVAT, BUDU JEN RÁD.
Čím více dáš hvězdiček, tím více se ti líbí. Prostor na komentáře je níž v samostatném bloku.
Ňam,ňam !
Jojo, byla fakt výborná.