
Made in El Salvador
Nad tímhle nebo podobným mazlíkem jsem přemýšlel celý rok.
Na odvětvování při čištění kmenů na topení nebo na hraní si v lese, kde nemám špalek na štípání, mi sekera moc nevyhovovala a tak jsem začal hledat něco jiného. Sháněl jsem informace a recenze a zvažoval plusy a mínusy všech možných řešení a nakonec jsem se rozhodl – koupím parang.
Takže tenhle parang už je tedy doma a já jeho hrdým majitelem a těším se, až ho provětrám.

Něco k jeho paramertrům:
- jmenuje se Parang Condor Village (parang je druh nože, něco jako jsou třeba mačeta nebo golok nebo kukri)
- čepel je z oceli 1075 ( je to uhlíkovka = rezatí, ale déle drží ostří než nerezovka)
- ručka je z tureckého ořechu, na ní jsou čtyři mosazné nýty, z toho poslední je dutý – pro pojistnou šňůru
- výbrus je klasický konvex do jedu (sice neholí, ale řeže papír, to mi zatím stačí)
- celková délka je 46cm a délka čepele je 30,5cm (z toho 27cm má ostří, tedy to, co řeže nebo seká)
- tloušťka čepele je v nejtlustším místě 5mm a ke špičce se pozvolna ztenčuje
- parang má hmotnost 736g (s futrálem 926g)
- futrál je ušitý z poctivé 3mm hověziny, je osazený dvěma přezkami s druky a jedním uchem na pásek. A taky krásným vyraženým logem.
Pouzdro je dobře a pečlivě ušité, nůž se v něm neviklá a nevypadává. Na druhou stranu jde po rozcvaknutí přezek dobře vyndat i zandat. Kvůli bezpečí pásků před proříznutím je lze jednoduše na tu chvíli pootočit v nýtech, aby nebyly ve dráze nože při zasouvání. Pásky se tak schovají za zadní stěnu pouzdra.
Parang se drží skvěle, ještě k němu pro jistotu vyrobím pojistnou šňůru z padákovky a půjdu otestovat do lesa.
POKUD CHCEŠ ČLÁNEK OBODOVAT či OKOMENTOVAT, BUDU JEN RÁD.
Systém bodování je následující . . . článek je perfektní , článek je kravina
Formulář na komentáře a na diskusi, nápady či kritiku je ještě níž pod bodováním.
Jestli tě zajímají články na stejné téma, tak hned pod čarou (za takovou knížkou) je odkaz. Dále se dají vyhledat stejná klíčová slova – za “lístečky”. Ještě se dá přeskakovat na PŘEDCHOZÍ a NÁSLEDUJÍCÍ článek.