Hrátky v lese
21. srpen 2016
Cestou do našeho „kempu“ jsem posbíral něco na trénink podpalování:
smolné borové dřívko, choroš Troudnatec kopytnatý, březovou kůru.
No a v kempu jsem začal kůrou – naškrábat kupičku z vrchních šupin a škrtnout …
… OK.
Když je les mokrý (zima, po dešti) stačí najít starší borovici a na ní uříznout nejspodnější uschlou větev (pahýl) – určitě bude plná smůly, pak už jen rozštípnout, naškrábat …
… škrtnout …
… a je to.
Pozn: Podle mě chytá líp, než březová kůra.
Takhle vypadá „oloupaný“ troudnatec. Používá se ta houbovitá hmota (zhruba v pravé třetině až polovině). Musí se vařit přes hodinu ve vodě s dřevěným uhlím nebo popelem, pak se naklepe jako řízky a nechá uschnout a pak …
… by to vypadalo asi takhle, jen by ten kousek troudnatce na pazourku byl černý.
Ještě, že jsem si vzal fitr (z domu jsem táhnul tři litry vody v „pytlku“ od letní směsi do ostřikovačů a asi málo vypláchnul, takže to vonělo, jako bych pil JAR – to se nedalo.
Vodu jsem tedy filtroval z potoka a musel ji brát stříkačkou, kterou se normálně filtr proplachuje – byla tam totiž nízká hladina a pytlík bych neměl kam potopit.
Pak už jen našroubovat filtr a může se pít – hmmm lahoda oproti JARu.
Nasbíral jsem si ostružiny a borůvky na ráno do bannocku
Bannock: později vysvětlím
Taky jsem si nasbíral věci na čaj – nejmladší výhony smrku, listy jahodníku, maliníku, a ostružiníku (opět ty nejmladší) no a pár ostružin kvůli barvě.
Příprava čaje:
Naházet do vody, postavit na oheň …
… chvilku povařit …
… scedit a je to.
Ta barva je super, ale proti chuti a vůni je to prd.
No a pak jsem poprvé v životě zkoušel ohňovou vrtačku – vrták i prkýnko borovice, tulejka dub a luk nějakej keř, tětiva nejprve provazec na klínový řemen – to docela šlo – pak už to nešlo, a pak paracord a ten i po navoskování klouzal.
První pokus – zlomil jsem vrták, asi nahnilej, nicméně jsem vyvrtal takovýhle důlek s troškou kouře.
Pak jsem udělal nový vrták, díru jím rozšířil a prohloubil a vyřízl pilkou „véčko“ pro odvod pilin ve finále teoreticky žhnoucích.
Pokračovalo to úspěšně – čoudilo se, ale pak začala tětiva prokluzovat a ať jsem udělal vrták sebevíc drážkovaný a hrubý a tětivu napínal, nešlo to.
Udělal jsem třetí vrták a vyměnil tětivu a začal odznovu, jak jsem psal – klouzalo to po chvíli stejně, měl jsem hlad a smrákalo se.
PS: příště najdu vhodnej špagát, vrták udělám z většího průměru a víc drážkovanej a uvidíme …
Oheň jsem v rámci tréninku rozdělal opět křesadlem a smolným dřívkem a tady je zasloužená odměna (a nezůstalo jen u jednoho.
Takhle to (zhruba) vypadá v noci, když topím.
Relax s koukáním do blba, teda do ohně. Večer jsem ještě slyšel a po rozsvícení čelovky i viděl srnku, co se šla napít (21:40). Ve 22:00 jsem to zalomil. 23:30 kolem projíždí tank a budí mě – není to tank je to divočák – chrochtá, láme větve, ale není vidět, i když zasvítím jeho směrem. S nadáváním (aspoň tak jsem si to chrochtání přeložil) se pozvolna vzdaluje. 04:00 budí mě kanonáda (není to kanonáda, ale bouřka a začíná pršet). Snad to do rána přejde …
… nepřešlo. Ale od záměru upéct bannock mě to neodradilo. Kouzelný prášek jsem zalil trochou vody a hnětl v igeliťáku.
Co to bannock je? Primitivní chleba – mouka a voda a pár dalších tajných ingrediencí, jako například prdopeč, cukr a sůl a …
… a marmeláda ze včera najitých plodů lesa. Ocukrovat, pomačkat …
… povařit …
… mňam!
Jeden ze způsobů přípravy je smažeňopečení. Do pánve trocha oleje, rozetřít …
… plácnout placku …
…. postavit na žhavé uhlíky….
… osmahnout z obou stran (aby mě sliny ze slintání nad tou dobrotou nezabily, musel jsem upíjet kafe a pak …
.. nechat dopéct, aby nebyl vevnitř syrový.
Pak už stačí jen rozříznout a namazat marmeládou.
BOŽE TO JE MŇAMKA !!!
Po snídani umýt nádobí a trochu zmoknout a …
… hurá na cestu, ale takhle bych asi suchej nedošel ani sto metrů natož domů …
… takže na sebe „pončo“ spíš plachtu 3x3metry přeloženou na půl, zkontrolovat ohniště a jestli jsem tam nic nenechal a vzhůru domů.
BYL TO SUPER RELAX !!!
(i když jsem se kvůli tankům, dělostřelectvu a hasičům s vodou moc nevyspal.)