Vařiče

Nevím, jestli jsem sběratel vařičů, ale pár jich vlastním. Všechny staré jsem vytáhl ze rzi na „boží světlo“ a většinu z nich zprovoznil. Na každé fotce je malá krabička od zápalek k porovnání velikosti.


PLYNOVÉ


PINGUIN MANTIS

původ – Česko, rok výroby 2017 (signifikace nikde není)

Je to hodně výkonný vařič. Nevadí mu ani mráz a studená podložka (sníh a led), protože má jak předehřev, tak lahev na hadičce, tudíž lahev jde zvednout od podložky a podložit třeba rukavicemi nebo dokonce jde během vaření otočit dnem vzhůru a tak „nalít“ plyn do vařiče. Jdou použít jak klasické kartuše, tak i tyhle „šlehačky“. Mantis je nízký, takže je i hodně stabilní. Má ještě titanového brášku, ale ten nemá předehřev, proto jsem volil tuhle nerezovou variantu.


MEVA

původ – Československo, rok výroby asi 1980 (signifikace nikde není)

Informaci o stáří mám od rodičů – původně byl vařič jejich. Jaši brávali nás děti i vařič s sebou na dovolené :-). Pak dlouho ležel na půdě. Po iks letech jsem začal jezdit s manželkou lézt na skály a na dovolené autem a tam se nám hodil velký vařič. Takže jsem ten náš skoro zapomenutý oprášil a párkrát jsme ho využili.


LIHOVÉ


LIHÁČEK

původ – zřejmě Čína (dárky.cz), rok výroby 2020

 


POSTÝLKA

původ – Československo, rok výroby asi 1970 – 1980 (signifikace nikde není)

Postýlka, krabička, liháč, kostka, plecháč, … nevím, kolik pojmenování má tahle nesmrtelná legenda. Mám ho od staršího kamaráda Honzy a ten ho měl od nepaměti. Vařič se vyráběl strašně dlouho v nezměněné podobě, takže datum výroby fakt nezjistím.


VAŘÍK

původ – Československo, rok výroby 1988 (signifikace nikde není)

Sice signifikace není, ale mám od vařiče kompletní návod a dokumentaci i s razítkem s datem výroby 6.září 1988. Vařič vyrábělo kovodružstvo s údernickým názvem Dílo (ve Svratouchu). Mimochodem, tahle firma funguje pod stejným názvem dodnes, Vaříky už sice nevyrábí, ale můžete si tam koupit třeba hliníkový kotlík nebo nerezový hrnek či ministruhadlo. ODKAZ ZDE.


PRAGUS 777/2

původ – Československo, rok výroby mezi 1940 – 1950 (signifikace nikde není)

O tomhle vařiči vám toho moc neřeknu, protože o něm není moc informací. Vyráběl se hlavně během války, asi protože vyrobit či koupit líh bylo nejdostupnější, jinak si to neumím vysvětlit. Samozřejmě jiné lihové modely byly jak před ním, tak i po něm a některé větší i menší současně s ním.


BENZÍNOVÉ


PRIMUS (ПРИМУС ТУРИСТСКИЙ, Aljoša, Smjerť turisty)

původ – Sovětský svaz, rok výroby 1985 (signifikace nikde není)

Sice vařič nemá žádnou signifikaci, ale na krabici měl logo XII. celosvětového festivalu mládeže a studentů, bohužel už bylo dost odřené … Vařič jsem dostal od kamaráda a nožíře Zrzavého Orma, tedy nakonec vyměnil za starý zavírací nůž, protože mi bylo trapné si od něj brát vařič jen tak, když navíc zaplatil i poštovné sám.

tohle je logo festivalu, možná ho někdy na vařič znovu doplním

ČMELÁK (Шмель 1)

původ – Sovětský svaz, rok výroby zřejmě 1977 (zespoda nádržky je dost špatně čitelné razítko)

Je to dárek od kamaráda Štefana. Myslím, že si můžu dovolit říkat mu kamarád. Protože dát někomu něco nezištně, by nikdo jiný než kamarád neudělal. Ještě ti jednou moc děkuju Štefane. Pokud si chcete přečíst celý příběh, začtěte se do článku NOVINKY IV.


BEVAREX I

původ – Československo, rok výroby nevím (signifikace na dně nádržky je T 19)


BEVAREX II

původ – Československo, rok výroby nevím (signifikace na dně nádržky je B7 339)

Oba Bevarexy jsou si hodně podobné, ale I. typ má nepatrně menší nádržku, má delší spodek hořáku (uvnitř nádržky) a jinou tlakovou (nalívací) zátku. Rok výroby obou odhaduju mezi lety 1950 a 1970.


MEVA 2140 – mosazný

původ – Československo, rok výroby 1963 (signifikace na dně nádržky je 263).


MEVA 2140 – ocelový

původ – Československo, rok výroby 1965 (signifikace na dně nádržky je 365).

Meva 2140 se dělala ve dvou provedeních – starší model je s mosaznou nádržkou a otočným redukčním kohoutem. Novější model je s ocelovou nádržkou a klasickým redukčním ventilem. Oběma typům ventilů je také přizpůsobena klec.


JUWEL 34 – ocelový

původ – Německo, rok výroby přesně nevím (signifikace nikde není)

Podle nožiček na kleci je tenhle Juwel 34 (od firmy Gustav Barthel) z roku asi 1967. Starší model se dělal s drátěnými nožičkami. Nevím, jak drátěné, ale tyhle plechové nožičky se dají zafixovat jak dovnitř (na fotce), tak i ven, podle toho, jaký průměr hrnku na vařič máte v plánu postavit.


PETROLEJOVÉ


PRIMUS No.96

původ – Švédsko, rok výroby 1938 (signifikace na dně nádržky je AC 1)


PRIMUS No.121

původ – Švédsko, rok výroby 1938 (signifikace na dně nádržky je AC 15)

Malý a velký bráška ze Švédska jsou mými nejstaršími vařiči. Sehnal jsem je nezávisle na sobě a náhoda tomu chtěla, že jsou ze stejného roku. Tenkrát je vyráběla firma B. A. Hjorth & Co.


MEVA No.1

původ – Československo, rok výroby 1957 (signifikace na dně nádržky je 357)


NA DŘEVO


DŘÍVKÁČ

původ – Česko – Bošek, rok výroby 2014 (signifikace nikde není)

Více o mém dřívkáči se dočtete TADY.


No a to jsou všechny mé vařiče, zatím. Mám ještě pár vyhlídnutých, které bych chtěl, třeba se někde objeví. Některé jsou v bazarech v nabídce, ale za šílenou cenu. Některé jsem naopak ještě nikde v Česku neviděl.