Nová sada na kafe

Nová sada na kafe

Nebojte nezbláznil jsem se, nepůjde o žádný porcelán 🙂 . Jde jen o ty krabičky v popředí kresby.

Ona ta moje sada nebude tak úplně nová, jeden obal zůstal původní a druhý má nyní jiný účel. Proč to? Však se o tom dočtete.


SOUČASNÝ STAV

Na mé oblíbené kafe v lese potřebuju čtyři sypké ingredience – mletou kávu, cukr, sušenou “smetanu” a skořici. Skořici mám vyřešenou, ta je spolu s ostatním kořením TADY.

Dosud jsem nosil s sebou v dárkové krabičce od psacích potřeb dvě zkrácené krabičky od TicTac (sestava i s kořenkami je vidět TADY). V jedné půlce bylo kafe a ve druhé cukr. Obojí na dvě dávky. Většinou si dělám kafe na nocovačce pouze ráno, ale občas dostanu chuť i večer, takže je lepší mít ingredience na kávy dvě. Víc s sebou tahat nechci. Vlastně o samotné krabičce píšu i jinde – až na konci NOVINEK II.

Původní sada s krabičkami TicTac.

No a smetanu jsem nosil zvlášť v kulaté hliníkové plechovce. Minulou nocovačku (fotky na Facebook nebo Zonerama) jsem se rozhodl, že si hořčici k buřtům dám právě do té plechovky od smetany. Je stylovější. Je sice menší než dosavadní plastová, ale svým objemem je plně dostačující. Do čeho teď ale dám smetanu? No uvidíte, jak jsem to vyřešil.


NOVÉ KRABIČKY

Už v minulosti jsem pro koření používal plastové obaly od fréz do CNC frézek. To byla moje první sada kořenek a píšu o ní TADY. Tyhle v současnosti nevyužívané obaly jsou pro tento záměr s kafem bohužel moc malinké. Narazil jsem u nás ve výrobě ale na jedny jiné – dokonalé.

Dokonalé proto, že, když je položím na užší bok, vejdou se přesně tři obaly vedle sebe do mojí hliníkové krabičky od psacích potřeb. Nepatrně přesahují výšku horního okraje krabičky, takže jde její víčko bez problémů zavřít. To je pecka, ještě abych z nich dokázal vydolovat to, co chci.


ÚPRAVA DÉLKY KRABIČEK

A co chci? Na fotce výše je vidět, že se do krabičky vejdou obaly pouze tři a hodně prostoru zabírají jejich obrovské zátky. Ale já jich chci do krabičky nacpat šest a ne jen tři. Vím, že nepotřebuju všech tří ingrediencí na kafe stejně, takže nemusí být obaly stejně velké. Hlavně, chci, aby mi potom to kafe bez kompromisů chutnalo.

Proto jsem začal s experimenty, v jakém poměru kafe-cukr-smetana mi budou nejvíc chutnat. Jak rychle jsem s experimenty začal, tak rychle jsem s nimi skončil – stačil jeden pokus. Zkusil jsem si do svého půllitrového HRNKU nasypat tolik kafe, kolik se vejde do nezkráceného obalu od frézy. Cukru potom tolik, kolik se vejde do jednoho ze dvou obalů zkrácených tak, aby se vešly proti sobě na délku do krabičky. A nakonec smetany tolik, kolik se vejde do obalu zkráceného tak, aby ten zaplnil chybějící prostor v krabičce k nezkrácenému obalu pro kafe.

To je hlavolam, co? Ale přesně v tomhle poměru jsem chtěl totiž úplně původně vyplnit těmi plastovými obaly hliníkovou krabičku, aniž bych tušil, jak bude kafe z nich chutnat.

Výsledné kafíčko bylo vynikající. To mě fakt moc potěšilo.


ODZKOUŠENO, POSKLÁDÁNO

Když jsem všech šest naskládal do krabičky, byly dost natěsno. Musel jsem je tedy zkrátit, aby šly snadno vyndávat. Nojo, ale o kolik je zkrátit, aby mi zbyl ještě prostor na zátky? Zatím s řezáním počkám, až vymyslím zátky.


VÝROBA ZÁTEK – materiály a postup

Tentokrát jsem se rozhodl udělat zátky kožené a ne dřevěné jako minule u KOŘENEK. Opět jsem je chtěl udělat co nejjednodušší, takže jsem na výrobu použil:

  • třímilimetrovou nebarvenou hovězinu
  • milimetrovou hnědou kozinku
  • chemoprén
  • mnou vyrobený ŘEZBÁŘSKÝ NŮŽ
  • pravítko (v mém případě úhelník)
  • podkladní prkýnko na řezání
  • fix
  • mustr – nejmenší obal
  • nůžky (dodatečně doplněné, no však se o nich dočtete)


KOŽENÉ KOSTIČKY

Hovězinu jsem nařezal na kostičky o velikosti nepatrně větší, než je vnitřek obalů od fréz. Kozinku jsem spíš upižlal na proužky asi dvakrát tak dlouhé než kostičky. Příště ji nastříhám obyčejnými nůžkami, je strašně měkká a i pod ocelovým pravítkem se kroutí a uhýbá.

Mám tedy dvanáct kostiček hověziny a šest proužků kozinky.


HOTOVÉ ZÁTKY

Páry kostiček jsem slepil k sobě tak aby líce směřovaly jedním směrem, tedy dolů. Začistil jsem je na finální podobu a seřízl boky trochu šikmo, aby šly zátky líp nasazovat. Trochu jsem seřízl i hrany – obaly mají uvnitř rohů zakulacení. Zátka nesmí jít do obalu moc lehce a musí všude dosedat, aby se mi nic nevysypávalo. Nojo, ale jak tu zátku vyndat, když ji natěsno nacpu do hrdla obalu?

To už jsem taky vymyslel. K tomu bude sloužit právě ta kozinka. Nalepil jsem proužek lícem na užší bok zátky. Kozinku jsem, poučen, ostřihl nůžkami tak, aby při ohnutí přes vršek zátky nikde nepřečuhovala.

Hotovo, finito, juchů. Tady je porovnání původní zátky s novou. Původní přečuhuje z obalu dva a půl centimetr a nová pouhý milimetr. Zastrčit i vyndat jdou zátky dobře, ale těsní. Ještě zvažuju, jestli kůži něčím napustím, ale asi ne.

Všechny obaly jsem nakonec zkrátil asi o milimetr, takže mezi nimi je mezera necelé tři milimetry a ta je vyplněná mírně odstávající kozinkou na zátkách.


NAPLNĚNÁ SESTAVA

Tak jsem všechny obaly naplnil a můžu vyrazit do lesa a užít si tam výborný kafe. Opět mám radost, že se mi povedlo vyřešit několik “rébusů” k mé spokojenosti.


ZABALENO, PŘIPRAVENO

No a takhle vypadá celá sada poskládaná do krabičky, stačí jen zaklapnout a zastrčit do postranní kapsy batohu vedle hrnku a lahve s vodou. Díky různým velikostem obalů mám jistotu, že vezmu vždy do ruky tři různé, ale správné potřebné ingredience na kafe, i kdyby nevím co – byla absolutní tma. Ale to už jen tak plácám z radosti a abych to nějak uzavřel.

Jo a co mě hodně překvapilo? Že po uzavření víčka a zahrkání s krabičkou uvnitř nic nerachtá. Myslel jsem, že budu muset někde něco vypolstrovat a ono ne. Není to potřeba.


Co říct na úplný závěr? Nic, snad jen, že už se moc těším, až moji novou sadu vyzkouším v terénu – jako ostatně všechno, co na své potulky a nocovačky vyrobím a vymyslím.

Dobrou chuť.


Jestli tě zajímá tohle téma, tak hned pod čarou (za takovou knížkou) je na podobná témata odkaz. Dále se dají vyhledat stejná klíčová slova – za lístečky. Ještě se dá přeskakovat na PŘEDCHOZÍ a NÁSLEDUJÍCÍ článek.

Líbil se ti článek? Dej palec nahoru.
Chceš poslat článek dál přes Facebook? Klikni na Sdílet.

Pokud se budeš chtít na něco zeptat, napiš mi e-mail na adresu: info@boskuvsvet.cz